Silikonbröst och symptom?
”Kunskap är makt” – ett urvattnat uttryck måhända, men det ligger inte mindre sanning i det för den sakens skull. Bär det med dig när det kommer till Breast implant illness. Makten att äga din egen situation, din kropp – ditt liv. Om du misstänker att du har Breast implant illness, att du blir sjuk av dina silikonbröst, kan du hamna i en känslostorm och det blir lätt överväldigande för vem som helst. I vilken ände ska du börja egentligen? Och vad ska du börja med?
Kanske vill du panikboka operation direkt, du vill prata med någon som kan hjälpa dig, ångern river i bröstet och du önskar kanske att du aldrig hade opererat in implantaten från första början. Ta ett djupt andetag och sedan ett till. Du behöver inte ha panik, många har varit där du är precis just nu. Läs dessa tips och se om de kan vara till hjälp för att hantera situationen.
1. Sök vård, uteslut andra orsaker till dina symptom
Kontakta vården! Om du har en symptombild som gör att du misstänker Breast implant illnesss (BII) så är det första du bör göra att kontakta sjukvården. Detta för att utesluta andra sjukdomar, brister eller medicinska tillstånd som kan vara orsak till dina symptom.
Det finns inget prov eller undersökning som kan identifiera BII och tyvärr är många läkare motvilliga och skeptiska till denna typ av diagnos. Därför tvingas många kvinnor i slutändan gå på sin symptombild och den egna magkänslan i hopp om att tillfriskna.
Breast implant illness är en så kallad ”uteslutningsdiagnos” och eftersom symptombilden kan tyda på diverse andra sjukdomar så bör man som sagt alltid se till att bli ordentligt medicinskt utredd i första hand.
2. Läs på, utbilda dig själv och förstå din kropp
Om du har silikonbröst och är utredd för andra sjukdomstillstånd och diagnoser och misstänker att du är drabbad av BII bör du läsa på så mycket du bara kan. Det kan du göra här på breastimplantillness.se där mycket värdefull information finns ihopsamlad och kontinuerligt uppdateras.
En stark rekommendation är att gå på sidan fakta och forskning och gå in på länkar till studier, fallrapporter, FDA’s uttalanden och ta dig tiden att utbilda dig själv och inhämta kunskap. Många av oss mottog aldrig någon information innan vi gjorde våra bröstförstoringar och berövades möjligheten att fatta ett informerat beslut.
Gör dig själv och din kropp tjänsten att läsa på, allt du hittar, och fatta ett beslut du själv kan äga och känna dig tillfreds med. Nöj dig inte med att låta andra besluta åt dig utan ta kontrollen själv. Det är din kropp, din hälsa och ditt liv.
3. Kartlägg dina symptom och sök stöttning
Att kartlägga symptom kan hjälpa dig att förstå ditt mående och när dina symptom började. För många kvinnor har läkarbesöken avlöst varandra under lång tid, kanske år eller till och med decennier. Man kanske sökt vård för det ena symptomet efter det andra men aldrig ens kunnat ana att ens silikonbröst kan ligga bakom alla krämpor som hopat sig genom åren.
Gör en tidsaxel och kartlägg symptom
Det enklaste och minst ansträngande sättet att kartlägga symptomen är att ta fram papper och penna alternativt sätta sig vid datorn, rita upp en tidsaxel och fylla i och anteckna med hjälp av exempelvis journaler, dokument och 1177. Då kan du få en överblick och kanske till och med kunna se ett samband när du sitter med allt framför dig. Här finns en PDF du kan ladda ner på en symptomlista som du kan fylla i.
Att få stöttning av andra kvinnor i samma situation kan vara skönt, oftast har man kanske ingen i sin direkta närhet som kan relatera till det man går igenom. I den Nordiska stödgruppen på Facebook finns över 2300 kvinnor att skriva med.
4. Explant? Operera ut dina silikonbröst
Om du efter noga research känner dig helt övertygad om att du faktiskt lider av BII så funderar du kanske på att operera ut dina silikonbröst i framtiden – inom kort eller lite längre fram. Här kan du läsa mer om explant. Explant innebär att man opererar ut sina implantat med eller utan omgivande kapselvävnad.
Bindvävskapslarna/ärrvävnaden som bildas kring implantaten är en omtvistad fråga: Om kapslarna ska opereras ut i samband med explant eller inte. Många kvinnor önskar, efter att ha läst på, att operera ut sina implantat tillsammans med kapselvävnaden. Detta för att så gott som de kan, försöka få de bästa förutsättningarna för tillfrisknande. Samt i hopp om att undvika reoperation, även om det självklart aldrig finns några garantier.
Ingen läkare kan säga vad som är rätt eller fel i frågan här i Sverige, men erfarna explantkirurger i USA opererar i stort sett alltid ut implantat och kapsel i ett stycke – en s.k explant en bloc eller total intakt kapsulektomi. Söker du en svensk plastikkirurg med erfarenhet av explant för en konsultation? Här finns de som rekommenderas i Sverige.
5. Stötta kroppen efter eventuell explant
Om du genomgår en explant så kommer din kropp att påbörja en läkningsresa efter operationen. Den resan kan ta månader eller till och med år för vissa. Lita på kroppens förmåga att läka och försök att ha tålamod och inte stressa och forcera.
Efter en explant är det viktigt att lyssna in kroppen, följa kirurgens rekommendationer, vila och försöka att få i sig en proteinrik och bra kost för att stötta upp extra efter operationen.
För en del kan det vara tufft att se sig själv utan sina silikonbröst, speciellt om man haft dem väldigt länge. Ta stöd i communitys, hos nära och kära och prata om det. Det är inte heller fel att ta hjälp av en psykolog för att få stöd att hantera sina känslor.
Brösten läker olika fort för olika kvinnor och många faktorer spelar in, tex vilken typ av explant du genomgått, ålder, arv, allmänhälsa, ev. komplikationer m.m. Det är svårt, men försök att inte jämföra dig med andra och deras läkning, ärr och utseende. Vill du läsa mer om sårläkning efter explant finns info här.
Kom ihåg att när vi behandlar kroppen rätt och ger den bra förutsättningar, då har den fantastiska möjligheter att läka, återuppbygga sig och hamna i balans igen. Under Läkning & Detox hittar du kunskap och information skriven av Madeleine Svärd (Flowly lymfhälsa yoga) som kan guida och stötta dig i din läkningsprocess
Senaste kommentarer