Samlad information om BIA-SCC, en cancer som kan bildas i kapseln kring bröstimplantat
Om BIA-SCC
BIA-SCC är en förkortning av Breast implant associated squamous cell carcinoma, översatt till svenska blir detta Bröstimplantatsassocierad skivepitelcancer. BIA-SCC är vad man vet än så länge en sällsynt men generellt sett aggressiv, epitelbaserad tumör som kan utvecklas i bröstimplantatkapseln (ärrvävnaden som kroppen bildar kring bröstimplantat). Det är alltså inte en typ av bröstcancer som utgår från bröstvävnad. Alla personer som har bröstimplantat har också en kapsel kring dem. Vissa lite tjockare, andra tunnare – men alla har kapsel kring implantaten.
Enligt det man fram till idag sett av BIA-SCC så verkar just denna cancersort tendera att växa och spridas till lymfkörtlar, närliggande vävnader och andra delar av kroppen så som till muskler och ben. Dödsfall kopplade till denna cancer finns och hittills har fall av BIA-SCC förekommit hos personer som haft släta såväl som texturerade implantat och även hos de som haft koksalt och silikonimplantat.
Vilka symptom kan BIA-SCC ge?
- Sent serom (vätska kring implantatet)
- Bröstsvullnad – att ena bröstet svullnar upp
- Knölar i bröstet
- Smärta
- Utslag/hudförändringar på bröstet
Var finns hjälp att få?
- Om du misstänker att du kan ha BIA-SCC så kan du kontakta din kirurg/klinik som en gång utförde din bröstförstoring, då kan kirurgen undersöka dig och skriva en remiss för vidare utredning. Vissa kliniker har ultraljud på plats och kan se om det t ex finns vätska kring implantatet.
- Du kan även själv kontakta en bröstmottagning och beskriva dina symptom och din oro och få hjälp där igenom.
- Du kan också kontakta din ordinarie vårdgivare, t.ex din vårdcentral och där kan läkaren göra en bedömning och skicka remiss vidare till en bröstklinik/bröstmottagning eller annan lämplig instans.
Viktigt!
Det viktiga är att du söker hjälp om du misstänker att du har BIA-SCC utan fördröjning. Ju fortare du får korrekt diagnos, desto fortare kan du få den vård som du behöver. Möter du en kirurg eller vårdpersonal som säger att du oroar dig i onödan och att BIA-SCC är så ovanligt att du omöjligt kan vara drabbad men du känner att något är fel – då är min starka rekommendation till dig: Sök hjälp någon annanstans!
Är du vårdgivare?
Vårdgivare (och personer som har eller överväger bröstimplantat) bör vara medvetna om att fall av BIA-SCC och olika lymfom i kapseln runt bröstimplantat har rapporterats till amerikanska FDA och finns beskrivna i litteratur. Rekommendationerna i USA av FDA till vårdgivare är att vårdgivare ska rapportera fall av BIA-SCC, BIA-ALCL, lymfom och andra cancerformer som uppstår kring bröstimplantaten. Som jag skrev tidigare så finns inte en sådan uppmaning inte i Sverige idag, även om det bör ligga i varje vårgivares intresse att göra så. Det vi har däremot är BRIMP, bröstimplantatsregistret som finns för att öka patientsäkerheten för personer med bröstimplantat. Anmälan bör även göras till Läkemedelsverket då bröstimplantat är en medicinteknisk produkt och dess biverkningar alltid bör registreras då säkerheten av dessa produkter över tid kan visa sig vara bristande.
Länkar om BIA-SCC
Uppdaterad rapport från FDA om BIA-SCC
Här kan du hitta länken som leder till rapporten på FDA’s webbplats.
Fallstudie: Invasiv BIA-SCC i bröstimplantatkapsel
Här kan du läsa fallstudien.
Rapport från FDA om BIA-SCC
Här kan du ta del av rapporten.
The aesthetic society diskuterar BIA-SCC
Länk till The aesthetic society.