Hårmineralanalys
Hårmineralanalys – för och nackdelar
Många, som precis som mig, är på jakt efter bättre hälsa, är intresserade av det här med tester. Speciellt om man är nyfiken eller vetenskapligt lagd och gärna vill ha fakta innan man börjar behandla kroppen. Just tungmetaller och giftpåslag är intressant att få reda på, så i brist på bättre tester har jag gjort hårmineralanalys både på mig själv och familjemedlemmar och har läst på en del om detta som jag tänkte dela med mig av.
Hårmineralanalys nämns ofta som ett bra test för just tungmetaller men jag vill klargöra, just för oss med Breast Implant Illness, att det idag inte finns några definitiva tester som kan härleda BII-symptomen till bröstimplantaten. Utan här din kropps uppvisade symptom den bästa indikatorn. Inte heller är hårmineralanalys en helt säker metod för att påvisa tungmetaller generellt. Men mer om det nedan, vi börjar från början.
Vad är en hårmineralanalys?
En hårmineralanalys är en typ av hälsoanalys som visar kroppens närings-och mineralstatus upp till 8 veckor bakåt i tiden. Den mäter halten av mineraler i hårvävnaden och återspeglar till viss del hur stor mängd av dessa element som finns i kroppsvävnaden. Man brukar även kunna se nivåer på en del giftiga ämnen såsom ex aluminium och kvicksilver. Utöver det brukar man kunna få en bild av ens ämnesomsättning och så kallade metaboliska typ. Det är ett populärt test just för att det påvisar mineralbrister och tungmetaller från kronisk giftexponering.
Hur går det till?
Provet beställs via en svensk terapeut kopplad till något typ av testinstitut. Man får hem ett testkit, klipper av ca 2-3 cm hår från olika ställen på bakhuvudet, så nära skalpen man kan. Totalt cirka 1 matsked/150 mg. Sen skickar man in det till ett labb i USA och får svar efter ca 2-3 veckor. Efter det har man vanligtvis en kort genomgång tillsammans med terapeuten (ibland kostar denna testanalys lite extra). Priset brukar ligga på mellan 1500-2000 kr för ett test. Välj gärna test från Trace Elements som är ett stort oberoende testlaboratorium för hårmineralanalys där resultatet redogörs detaljerat i en personlig analysrapport.
Fördelar med hårmineralanalys:
Översikt
Ger en bra översikt och indikation på din närings- och mineralstatus med över 30 olika mineraler, spårämnen och tungmetaller.
balans
Ger även ration/balansen mellan flera korrelerande ämnen vilket är riktigt intressant, dvs ämnen som påverkar varandra och som bör ha en bra jämvikt (ex natrium/kalium, zink/koppar och kalcium/magnesium). Med testresultatet får man oftast en personlig analysrapport med individanpassade rekommendationer kring tillskott och kost.
Bra bild av näringsstatus
Jämfört med ett blod- eller urinprov ger hårmineralanalys en bättre bild av kroppens näringsstatus. Ett blod- och urinprov är ögonblicksbilder medan en hårmineralanalys visar kroppens status upp till 8 veckor tillbaka. Ett blodprov visar bara statusen just den sekund du tar provet, och ett urinprov mäter bara vilka och hur mycket mineral som utsöndras just då.
Nackdelar med hårmineralanalys:
8 veckor tillbaka
Ger som sagt endast en bild av din status upp till 8 veckor tillbaka i tiden, så även om den inte är lika ögonblicklig som blod- och urinprov så visar den bara en tillfällig bild och du kan få helt andra testresultat ett par månader senare. Det är viktigt att veta.
INte helt pålitligt
Testet är inte helt pålitligt då en del både gifter och mineraler hos oss stannar kvar i vår cellvävnad och gömmer sig i kroppen, dvs kommer inte ut i håret. Så det kan vara väldigt missvisande. Man KAN alltså ha gifter i kroppen utan att det syns i testet. Exempelvis kvicksilver är just ett sånt ämne som gärna gömmer sig i cellvävnad och inte syns i hårmineralanalyser. Många av oss som är sjuka och som testat har inte sett något anmärkningsvärt som sticker ut.
Resultatet behöver kunna tolkas rätt
För att verkligen ha nytta av en hårmineralanalys behöver du eller terapeuten vara bra på att tolka resultatet, hur de olika ämnena hänger ihop och framförallt – att kunna förstå de underliggande kopplingarna. Ex: Vad betyder det om man har låga värden på x och lite högre värden på y? Vad visar det på för grundläggande problem? Här upplever jag, och många med mig, att många terapeuter som säljer sådana här tester inte ger just dessa typer av djupare analyser och har så stort kunnande, mer än att läsa upp testresultatet och säga att en stapel är hög eller låg. Många ger dessutom väldigt generella likartade råd såsom t ex att man har utmattade binjurar och stressar för mycket. Är man riktigt skicklig på att tolka hårmineralanalyser så kan man faktiskt se mönster som kan tyda på en kvicksilverförgiftning utan att det syns just på den stapeln. Misstänker man höga nivåer av kvicksilver i kroppen vill jag rekommendera Facebookgruppen ”Andy Cutler Chelation” där man kan få gratis hjälp med tolkning av just hårmineralanalystest av riktigt duktiga personer.
Håret måste vara obehandlat
Hårprovet behöver tas på hår som är i helt obehandlat tillstånd, vilket jag inte tycker framgår tillräckligt tydligt. Idag har ju många färgat hår, och för att inte resultaten ska bli missvisande så behöver man alltså vänta tills man har minst 2-3 cm utväxt med ofärgat hår.
Kan leda till onödiga rekommendationer
Oftast leder en hårmineralanalys till rekommendationer om kosttillskott, som helst då ska köpas via terapeuten. Kom ihåg dock att detta är inget krav och du kan ju lika gärna köpa tillskott från andra ställen och märken. De vill gärna också att man bokar upp en ny tid för uppföljande analys bara ett par månader efter, vilket jag tycker är onödigt och mest ett sätt att tjäna pengar på. Detta behöver man naturligtvis inte göra om man inte har råd och intresse och det är ju i så fall bättre att vänta en längre period innan man gör om testet.
Sammanfattning – är det värt att Göra en hårmineralanalys?
Det finns både för- och nackdelar med att göra en hårmineralanalys. Det kostar en slant men ger en del intressant information, speciellt kring ratios/balanser mellan olika näringsämnen. Det ger bättre och mer precisa värden än blodprov och urinprov, men – den visar bara din näringsstatus de senaste 8 veckorna, dvs ger endast en tillfällig bild. Än viktigare att veta – det kan det vara så att du har tungmetaller i din kropp som gömmer sig i cellvävnad och inte syns i testet, så det är inte hundraprocentigt.
Har man råd och intresse kan det vara en intressant och viktig pusselbit på hälsoresan, men det kommer troligtvis inte ge det där solklara och enhetliga svaret (aha! är det därför jag mått si eller så!) eller beviset på att du är sjuk du är ute efter. Se det som ett utav många verktyg att använda för att förstå din hälsoprofil. Det är kul med tester men har man begränsad ekonomi skulle jag personligen råda att lägga pengarna på annat. Definitivt sparande till explant om man inte gjort det redan 🙂
Skrivet av: Madeleine