Ärr efter explant? Läs om sårläkningens faser, vanliga frågor och se hur explantärr kan se ut
Ärr efter explant
Efter explant är det inte ovanligt att det dyker upp frågor, många av dem handlar om just ärren som blir efter operationen och en del söker stöd i den nordiska gruppen för att jämföra sina ärr och sin läkningsprocess med andras. Många önskar nog att de hade en tidsmaskin för att se hur slutresultatet av brösten och ärren ska bli. För vissa kan utseendet så klart vara helt irrelevant – vad jag egentligen vill säga är att vi är alla olika.
Din läkning, din kropp är inte någon annan lik, tänk på det och försök att inte jämföra. På den här sidan kan du hitta information om ärr efter explant, sårläkningens faser och bilder på explant-ärr. Det finns även länkar till andra webbplatser om ärrläkning. Kontakta alltid din kirurg om du har frågor som rör just din operation eller om du misstänker infektion m.m.
Faktorer som kan påverka sårläkning
Precis som ovan skrivet så är vi alla unika och har olika förutsättningar att läka efter en operation. Här är några faktorer som kan påverka sårläkning efter explant:
- Ålder
- Kost – Det du äter har betydelse för att sårläkningen ska fungera optimalt. Operationssår behöver mycket energi och protein för att läka ihop. Därför har du ett högre energi- och proteinbehov efter din explant än vad du har i vanliga fall. Protein finns främst i kött, fisk, ägg, och mjölkprodukter. Förutom detta så är också zink och c-vitaminer betydelsefulla för läkningen.
- Rökning
- Hematom (blödning)
- Kroniska sjukdomar (diabetes, anemi, sjukdomar som påverkar kollagen etc)
- Vissa läkemedel (steroider etc)
- Om såret blir infekterat
Sårläkningens faser
Efter explant så får du information från din kirurg gällande hur du ska ta hand om dina sår, återbesök, vad du ska vara vaksam på och så vidare. I stödgruppen så pratas det en del om sårläkning, ärr, smärta och annat relaterat till första tiden efter explant. Men också en hel del frågor som poppar upp lång tid efter operationen om exempelvis känselbortfall, sammanväxningar och annat.
Sårläkning är en lång process som är komplicerad och sker i olika faser. Därför kan det vara värdefullt för dig som ska eller har gjort en explant att veta hur de olika sårläkningsfaserna ser ut, hur länge de pågår och vad man kan förvänta sig. Nu är detta nedbrutet och förenklat på denna sida och vill man läsa på mer så finns bra länkar om sårläkning längst ner i denna ruta under ”källor”.
Fas 1 – Inflammationsfasen
Inflammationsfasen börjar direkt vid ”skadans” uppkomst, i detta fall under din explant. Blodkärl som skärs av under operationen drar först ihop sig och koagulationen ökar i området för att stoppa blödning.
Därefter följer en inflammatorisk vidgning av blodkärlen och kroppen startar en process där olika vita blodkroppar rensar bort främmande ämnen, död vävnad och bakterier från sårområdet. Denna process ger viss smärta, svullnad, rodnad och värmeökning. Det ska inte blandas ihop med pågående infektion. Detta är den mest aktiva fasen och varar i ca 2-5 dygn.
Fas 2 – Nybildningsfasen
Kollagen är en av kroppens många ”byggstenar” och är en grundsubstans. Kollagen produceras i denna fas för att återskapa vävnad och hud gradvis. Läkningen av såren börjar från botten av dem, vilket gör att de dras samman mer och mer ju längre i läkningen man kommer. Den här fasen pågår i några veckor.
Fas 3 – Mognadsfasen
Den här fasen, som är den sista av dem alla är också den som pågår längst. Ju större såryta – desto längre tid behöver såret för att mogna. Under mognadsfasen kommer såret med tiden att bli mer och mer hållbart. Ditt ärr kan skilja sig i utseende från andras ärr, detta ofta beroende på faktorer som kan påverka läkningen. I början av mognadsfasen sker också en rik kärlinväxt i ärrvävnaden. Det är den som gör att ärret ser rött ut under en viss period. Men det är inte så ditt ärr kommer att se ut för alltid. När en tid har gått, från cirka 3-4 månader och ända upp emot 1-2 år så försvinner blodkärl som inte längre behövs i ärret och det börjar blekna samt blir också allt mjukare och mer elastiskt.
Det kan ta tid så ha tålamod.
Källor: Vårdhandboken och 1177
Ärr efter explant
Tecken på infektion
Ibland kan man få en infektion i sitt operationssår och då är det viktigt att man kontaktar sin kirurg. Han eller hon kommer troligtvis vilja att du kommer till kliniken för en undersökning och bedömning. Nedan symptom är tecken på infektion och bör alltid tas på allvar.
- Ökad eller förändrad smärta
- Ökad rodnad
- Onormal svullnad
- En ökning av mängden och färgen på sårvätskan från såret
- Lukt från såret
- Feber och/eller allmänpåverkan
Det väl väldigt viktigt att du kontaktar din kirurg om du misstänker att du har en infektion.
Det gör ont/strålar/känns konstigt i brösten efter explant
En tid efter explant så kan det ila till och stickas lite i brösten, förklaringen till det är att avskurna nerver börjar försöka hitta tillbaka till varandra och känseln börjar återkomma i brösten (hur mycket/lite känsel som återkommer är individuellt, prata med din kirurg om du har djupgående frågor om din läkning). Men i regel så kan det ta ett tag för känseln att börja återkomma.
Forskning har visat att ärr har flera nervändslut än din normal hud. Det betyder alltså att ett ärr kan skicka signaler till centrala nervsystemet (CNS) som gör det svårt för oss att tyda vissa symtom. Hur ärret kan komma att påverka nervsystemet beror på i vilken riktning själva operationsärret är. Är ärret horisontalt (vilket ditt explantärr är) så har det visat sig att just de ärren har upp till tre gånger större spänning. Därmed påverkar de nervsystemet mer än vad ett lodrätt ärr gör. För att gå in djupare på hur smärtan i kroppen funkar gällande operationsärr så rekommenderar jag dig varmt att läsa vidare på denna sida hos Kroppsdetektiverna: https://www.kroppsdetektiverna.se/news/arrvavnad-och-dess-paverkan-pa-rorelseapparaten
Kroppen ”spottar” ut stygn – Suturgranulom
Din plastikkirurg har antagligen sytt ihop dina operationssår med stygn som ska lösa upp sig av sig själva inne i kroppen. Kanske har du något eller några stygn som också ska tas bort efter 1-2 veckor som är synliga från utsidan. Ibland kan kroppen, istället för att lösa upp de självupplösande stygnen, vilja göra sig av med de små trådstumparna (som ju egentligen är främmande föremål i din kropp) efter en tid. Det kan du märka veckor, ja till och med månader efter din explant. På svenska kallas de för ”suturgranulom” och på engelska kallas detta ibland för ”spitting a stitch”.
Små knutor
Det sistnämnda, ”spitting a stitch” är en väldigt bra beskrivning av det som händer. Det är din kropp som helt enkelt ”spottar ut” stygnet/trådsnutten som nu har gjort sitt och ska bort/ut ur kroppen. Detta visar sig ofta som små ömmande knutor, ibland nästan som ”finnar”. Skillnaden mot en finne är ju att det finns en genomskinlig hård trådstump i denna lilla ”finne” som kroppen jobbar för att få ut.
När trådbiten väl kommit ut så brukar såret läka ihop snabbt. Håll området rent för att undvika infektion.
Känner du dig orolig eller behöver guidning gällande något som rör din operation? Hör efter med din kirurg, hen har opererat dig och har koll på hur hen sytt och kan därmed hjälpa dig allra bäst.
Läs också:
Om Breast Implant Illness