Att genomgå en bröstförstoring som ingen annan kan se?

Att genomgå en bröstförstoring som ingen annan kan se?

Skulle du?

Skulle du valt/välja att göra en bröstförstoring om ingen annan än du själv kunde se att du genomgått operationen? Om alla andra i hela världen ser dina vanliga, naturliga bröst? Skulle du ändå?

Bröstförstoring för min egen skull?

Jag sa själv alltid (precis som många andra som opererar sina bröst) att jag gjorde min bröstförstoring för min egen skull. För att jag skulle må bättre, för att jag skulle känna mig finare och mer nöjd med min kropp. Men sanningen fann jag senare, att det var inte för min skull som jag opererade mig. Även om jag intalat mig det och tryckt in orden i mitt huvud så att de blev en falsk ”sanning” som jag levde med och trodde på. Jag hade lurat mig själv. Som en robot rapade jag egentligen upp en mening som jag hört andra säga, som kändes rätt och sann, men som jag inte ens förstod innebörden av – inte egentligen.

Sanningen egentligen?

Den satt långt inne och jag fick gräva djupt inom mig för att nysta fram den. Våga känna, våga rannsaka mig själv, djupt och våga söka svaren på osköna frågor som jag kände gjorde mig till en oskön person. Och kanske lite vilsen.

Vad fan höll jag på med och varför? Varför ville jag göra en bröstförstoring, jag som hade allt som spelar någon roll i livet.

Svaret? Komplicerat. Det går tillbaka ända till barnsben: maskrosbarn, mobbning, alltid känna sig fel och inte passa in, otillräcklighet, osynlig, bekräftelsebehov, känslan av att sakna värde, osäkerhet, usel självkänsla och självbild. I vuxna år gjorde allt detta mig till en people pleaser i överlevnadsläge, suktandes efter bekräftelse, att passa in, jaga tillfällig lycka. En duktig flicka som blev expert på att skjuta bort känslor och agera tanklöst och taktlöst. Kan skriva en hel bok om detta, oj då, det gör jag visst 🫢

Men den förenklade versionen: Ja, jag ville ju att andra skulle se min kropp – eller rättare sagt, se mig. Tycka och tänka att jag var attraktiv, tycka om mig. Andras bekräftelse i blickar, kommentarer, ord, de var som en slags föda som jag svalde hel och försökte fylla hålen inuti mig själv med. I hopp om att jag också skulle må bättre i mig själv. Mycket byggt av ett luftslott vars byggstenar var tillverkade av hur andra såg mig. En slags bekräftelse som jag längtat efter sedan barnsben. En validering på att jag dög, var värdefull, var en sån folk ville vara med, var en sån som folk pratade om och med, en sån som andra skulle tycka om. Detta och att jag sökte den tillfälliga lyckan som operationen gav, som när man köpt något nytt materiellt, en dopaminkick. Som gick över i en snabb takt för mig, extra fort då min hälsa försämrades så drastiskt av implantaten.

Bara jag själv spelar någon roll

Jag lärde mig att hålet som jag försökte fylla efter min bästa förmåga, var ett hål som ingen annan kunde fylla utom jag själv. Det är bara vad jag tycker och tänker om mig själv som spelar någon roll. Att i mitt liv, där är det jag som sitter i förarsätet.

Vad andra tyckte om mig, andras bekräftelse och att andra skulle tycka att jag var vacker, det spelade ingen roll. Jag behövde själv tycka om mig, förstå att jag var värdefull för den jag är. Att det inte har ett skit att göra med hur smal jag var, hur snygg jag var, en bröstförstoring och diverse andra ingrepp. Dessa insikter kom för sent, när jag redan opererat mig en och två och fyra gånger.

Influencers, sociala plattformar, media och samhället 

Sedan långt tillbaka har media och samhället målat upp olika bilder för oss hur en snygg/attraktiv kvinna ska se ut. Sociala medier driver våra unga flickor och kvinnor att tro att filtrerade ansikten och kroppar är verkliga och de idealiseras i tidig ålder. Kändisar, influencers och förebilder lägger sig under kniven och alternerar sig till ”perfektion” (enligt dagens mått mätt). Knappnålsnäsor, russian lips, kinder, trådlyft, spetsiga hakor, bröst, rumpor, magar, slät och rynkfri hud – filtrerat fast i verkliga livet.

Influencers som ”lägger korten på bordet” ett halvår efter sina plastikoperationer och bekräftar det uppenbara för sina följare och fans (som alla redan sett och vet).  ”Ja, jag har förstorat mina bröst. Det är något jag gjort för min skull jada jada”. Unga flickor och kvinnor som idoliserar denne person tänker i sin tur: ”Åh vad enkelt, hon har inte ens varit borta från sina sociala medier en enda dag när hon opererades. Runda, fasta bröst från ena dagen till den andra, jag vill också, jag vill se ut som henne, bli älskad och framgångsrik som henne”.

Behovet av ett kirurgiskt ingrepp triggas än mer när samma skara ser hur kvinnor och män fäller kommentarer som bekräftar hur vacker, perfekt, snygg, sexig osv den här kändisen/influencern är efter sin bröstförstoring. Och media driver på och blåser upp med intervjuer, artiklar och snapshots från följarkommentarer.

”Men det är ju okej, hon får ju göra vad hon vill med sin kropp och viktigast av allt: hon gjorde det ju för sin egen skull..?” Visst gjorde hon det! Hon skiter i vad andra tycker… eller? Det handlar inte om utsidan, utan insidan, eller?

Skulle du, göra en bröstförstoring som ingen annan kunde se?

Vi lär oss att vanliga kroppar inte duger, att vi kvinnor inte duger, att vi behöver alternera det vi fötts med. Möblera om, fylla ut, ta bort, lägga i, dra åt, spruta in. Men vi behöver inte det, det är helt sjukt att vi invaggas i att tro att det är så, redan från barnsben. Vårt värde ligger inte i exempelvis en bröstförstoring. En bröstförstoring kommer inte bidra till att man älskar sig själv mer, inte på det viset som spelar någon roll. Man älskar hur andra ser på en och tror att det är det som betyder något, fastän det viktigaste är hur vi ser på oss själva. Allt börjar och slutar hos dig.

Så, skulle du verkligen operera dina bröst om ingen annan människa på jorden kunde se dina förstorade bröst utom du själv? Hade du betalat 40.000+, genomgått en operation med allt vad det innebär, smärta, läkning, reoperation i framtiden, utsatt dig för risker, för direkta och sena komplikationer etc, för något som bara du själv kan se och känna? Bara din egen bekräftelse och ingen annans. Igen annan som ser. Handen på hjärtat nu, skulle du?

 

Om du har bestämt dig för att göra en bröstförstoring så finns vissa saker du bör veta innan, till exempel att vissa kvinnor utvecklar systemiska symptom av sina bröstimplantat, kallat BII – Breast Implant Illness även kallat SSBI – Systemic Symptoms Associated with Breast Implants.

Sjuk av dina silikonbröst? 5 tips om du misstänker Breast implant illness

Sjuk av dina silikonbröst? 5 tips om du misstänker Breast implant illness

Silikonbröst och symptom?

”Kunskap är makt” – ett urvattnat uttryck måhända, men det ligger inte mindre sanning i det för den sakens skull. Bär det med dig när det kommer till Breast implant illness. Makten att äga din egen situation, din kropp – ditt liv. Om du misstänker att du har Breast implant illness, att du blir sjuk av dina silikonbröst, kan du hamna i en känslostorm och det blir lätt överväldigande för vem som helst. I vilken ände ska du börja egentligen? Och vad ska du börja med?

Kanske vill du panikboka operation direkt, du vill prata med någon som kan hjälpa dig, ångern river i bröstet och du önskar kanske att du aldrig hade opererat in implantaten från första början. Ta ett djupt andetag och sedan ett till. Du behöver inte ha panik, många har varit där du är precis just nu. Läs dessa tips och se om de kan vara till hjälp för att hantera situationen.

1. Sök vård, uteslut andra orsaker till dina symptom

Kontakta vården! Om du har en symptombild som gör att du misstänker Breast implant illnesss (BII) så är det första du bör göra att kontakta sjukvården. Detta för att utesluta andra sjukdomar, brister eller medicinska tillstånd som kan vara orsak till dina symptom.

Det finns inget prov eller undersökning som kan identifiera BII och tyvärr är många läkare motvilliga och skeptiska till denna typ av diagnos. Därför tvingas många kvinnor i slutändan gå på sin symptombild och den egna magkänslan i hopp om att tillfriskna.

Breast implant illness är en så kallad ”uteslutningsdiagnos” och eftersom symptombilden kan tyda på diverse andra sjukdomar så bör man som sagt alltid se till att bli ordentligt medicinskt utredd i första hand.

2. Läs på, utbilda dig själv och förstå din kropp

Om du har silikonbröst och är utredd för andra sjukdomstillstånd och diagnoser och misstänker att du är drabbad av BII bör du läsa på så mycket du bara kan. Det kan du göra här på breastimplantillness.se där mycket värdefull information finns ihopsamlad och kontinuerligt uppdateras.

En stark rekommendation är att gå på sidan fakta och forskning och gå in på länkar till studier, fallrapporter, FDA’s uttalanden och ta dig tiden att utbilda dig själv och inhämta kunskap. Många av oss mottog aldrig någon information innan vi gjorde våra bröstförstoringar och berövades möjligheten att fatta ett informerat beslut.

Gör dig själv och din kropp tjänsten att läsa på, allt du hittar, och fatta ett beslut du själv kan äga och känna dig tillfreds med. Nöj dig inte med att låta andra besluta åt dig utan ta kontrollen själv. Det är din kropp, din hälsa och ditt liv.

3. Kartlägg dina symptom och sök stöttning

Att kartlägga symptom kan hjälpa dig att förstå ditt mående och när dina symptom började. För många kvinnor har läkarbesöken avlöst varandra under lång tid, kanske år eller till och med decennier. Man kanske sökt vård för det ena symptomet efter det andra men aldrig ens kunnat ana att ens silikonbröst kan ligga bakom alla krämpor som hopat sig genom åren.

Gör en tidsaxel och kartlägg symptom

Det enklaste och minst ansträngande sättet att kartlägga symptomen är att ta fram papper och penna alternativt sätta sig vid datorn, rita upp en tidsaxel och fylla i och anteckna med hjälp av exempelvis journaler, dokument och 1177. Då kan du få en överblick och kanske till och med kunna se ett samband när du sitter med allt framför dig. Här finns en PDF du kan ladda ner på en symptomlista som du kan fylla i.

Att få stöttning av andra kvinnor i samma situation kan vara skönt, oftast har man kanske ingen i sin direkta närhet som kan relatera till det man går igenom. I den Nordiska stödgruppen på Facebook finns över 2300 kvinnor att skriva med.

Silikonbröst - Breast implant illness

4. Explant? Operera ut dina silikonbröst

Om du efter noga research känner dig helt övertygad om att du faktiskt lider av BII så funderar du kanske på att operera ut dina silikonbröst i framtiden – inom kort eller lite längre fram. Här kan du läsa mer om explant. Explant innebär att man opererar ut sina implantat med eller utan omgivande kapselvävnad.

Bindvävskapslarna/ärrvävnaden som bildas kring implantaten är en omtvistad fråga: Om kapslarna ska opereras ut i samband med explant eller inte. Många kvinnor önskar, efter att ha läst på, att operera ut sina implantat tillsammans med kapselvävnaden. Detta för att så gott som de kan, försöka få de bästa förutsättningarna för tillfrisknande. Samt i hopp om att undvika reoperation, även om det självklart aldrig finns några garantier.

Ingen läkare kan säga vad som är rätt eller fel i frågan här i Sverige, men erfarna explantkirurger i USA opererar i stort sett alltid ut implantat och kapsel i ett stycke – en s.k explant en bloc eller total intakt kapsulektomi. Söker du en svensk plastikkirurg med erfarenhet av explant för en konsultation? Här finns de som rekommenderas i Sverige.

Explant av silikonbröst

5. Stötta kroppen efter eventuell explant

Om du genomgår en explant så kommer din kropp att påbörja en läkningsresa efter operationen. Den resan kan ta månader eller till och med år för vissa. Lita på kroppens förmåga att läka och försök att ha tålamod och inte stressa och forcera.

Efter en explant är det viktigt att lyssna in kroppen, följa kirurgens rekommendationer, vila och försöka att få i sig en proteinrik och bra kost för att stötta upp extra efter operationen.

För en del kan det vara tufft att se sig själv utan sina silikonbröst, speciellt om man haft dem väldigt länge. Ta stöd i communitys, hos nära och kära och prata om det. Det är inte heller fel att ta hjälp av en psykolog för att få stöd att hantera sina känslor.

Brösten läker olika fort för olika kvinnor och många faktorer spelar in, tex vilken typ av explant du genomgått, ålder, arv, allmänhälsa, ev. komplikationer m.m. Det är svårt, men försök att inte jämföra dig med andra och deras läkning, ärr och utseende. Vill du läsa mer om sårläkning efter explant finns info här.

Kom ihåg att när vi behandlar kroppen rätt och ger den bra förutsättningar, då har den fantastiska möjligheter att läka, återuppbygga sig och hamna i balans igen. Under Läkning & Detox hittar du kunskap och information skriven av Madeleine Svärd (Flowly lymfhälsa yoga) som kan guida och stötta dig i din läkningsprocess

Läkning efter explant